Poznáváme japonskou kuchyni. Co stojí za ochutnání?

Proč cestujeme? To je otázka, kterou si pokládá každý, kdo se zatím neodhodlal vycestovat do zahraničí. Cestujeme proto, abychom poznávali nové kultury, nové způsoby života, jiné zvyky a tradice, s nimiž se u nás nesetkáme. Stejně tak cestujeme proto, abychom ochutnávali jídlo z celého světa, ne všude je to jen o zelí nebo svíčkové. Svět je plný různých a krásných míst, která stojí za navštívení a vidění. Například Japonsko je jedno z míst, které stojí navštívit hlavně díky zdejší kuchyni. 

I když japonská kuchyně se s pompou dostává i do České republiky, je pravdou, že v České republice si nepochutnáme na té pravé japonské kuchyni. Přece jen pokrmy jsou v dané zemí, odkud pochází, stejně nejlepší. Japonsko lze považovat za sezonní zemi, ve které je možné v každém měsíci ochutnat něco jiného. V jakém měsíci se vydáte do Japonska vy, v jakém měsíci budete ochutnávat zdejší speciality? 

Nudle na x způsobů 

Do japonské kuchyně se jednoznačně řadí klasické nudle, které je možné udělat na x různých způsobů. Je například možné ochutnat nudle soba, které jsou pohankové podávané hlavně v letních měsících. Podávají se zpravidla za studena, ale v zimě se případně ohřejí. Nejčastěji se podávají pohankové nudle s vývarem. 

Ale samozřejmě nudle soba nejsou jediné, které stojí za ochutnání. Za ochutnání stojí také nudle udon, což jsou nudle pšeničné a tlusté, nudle rámen jsou zase zeleninové. 

Další typické japonské pokrmy 

Kromě oblíbeného sushi, které se dostalo i do České republiky, je možné ochutnat v Japonsku také takzvanou gyozu, což jsou plněné taštičky plné masa a zeleniny vařené v páře. Taktéž stojí za ochutnání takzvaná tempura, což je zase zelenina, mořské plody a ryby obalené v něčem, co lze přirovnat k trojobalu. Výsledek je však daleko chutnější a křupavější.